Studenternas arbete resulterade i nya infallsvinklar

Genom att anlita studenter från Linköpings universitet fick Blomberg och Stensson nya insikter kring hur de kan hitta lösningar på problem. Med nya ögon på företagets problem kunde studenterna presentera ett resultat som vidare kan användas i förbättringsarbetet.

Blomberg & Stensson i Katrineholm är underleverantörer till fordons-, jordbruks-, energi-, gruv- och byggindustrin. De är specialiserade på plåt- och rörbearbetning.

– Jag gillar att jobba med ungdomar och lyssna på deras kreativa idéer så när jag fick möjlighet att ta emot en grupp civilingenjörsstudenter från Linköpings universitet tackade jag utan att tveka ja, säger Stefan Edlund, vd för Blomberg & Stensson.

Det var Emmy Sjöholm och hennes projektgrupp som fick uppgiften att se över materialflödet i rörproduktionen för att göra det mer effektivt.

– För oss är det väldigt nyttigt att komma ut i verkligheten och det här var det bästa projektet jag deltagit i. Stefan var en engagerad uppdragsgivare och det märktes att han tyckte att det var kul att vi var där, berättar Emmy.

Efter en heldag i Katrineholm var det dags för studenterna att räkna och rita förslag till hur de olika momenten i processen kan förbättras. När de sedan presenterade sina idéer blev Stefan imponerad.

– De hade fångat det hela på ett väldigt bra sätt. Det som verkligen öppnade ögonen på mig var att de hade tänkt tvärtom för att hitta lösningarna. De började vid Ö och slutade vid A, medan vi som gjort det här i 30 år brukar tänka från A till Ö. Det är genom att bryta invanda mönster som det kan bli utveckling.

Delar av resultatet som studenterna lämnade över kommer att användas i företagets förbättringsarbete.

– Det är helt klart att om Sverige ska utvecklas så måste vi ha mer samverkan mellan universitet och industri, säger Stefan med eftertryck.